Saturday, January 26, 2008

Αν η δημοσιογραφία ήταν


Ζώο, θα ήταν ελέφαντας : αν κάνει ζημιά δεν μπορεί να κρυφτεί. Μπορεί όμως να κάτσει από πάνω και να την κρύψει. Τρώει από εκεί που κανείς άλλος δεν φτάνει να απλώσει το χέρι του.


Χρώμα, θα ήταν άχρωμο διαφανές : για να μπορεί να μετατρέπεται ανάλογα με τις περιστάσεις σε όποιο χρώμα βολεύει.


Ταινία, θα ήταν σινεφίλ : όσες φορές προσπάθησε να προβληθεί στο ευρύ κοινό, δεν κατάλαβε κανείς τίποτα. Το θέμα όσο καμένο και να είναι θα βρεθεί παραγωγός που θα θέλει να το χρηματοδοτήσει, μόνο και μόνο για να αποκτήσει τον τίτλο και μαζί με αυτό δύναμη. Μπορεί να έχει στοιχεία μπλοκμπάστερ αλλά να συνεχίσει να δηλώνει σινεφίλ.


Έντομο, θα ήταν κατσαρίδα : γιατί ξέρει να επιβιώνει και ενώ όλοι τις σιχαίνονται, όταν έρθουν αντιμέτωποι μαζί τους φοβούνται να τις τσαλαπατήσουν.


Φαγητό, θα ήταν κρέπα : για να έχει πληθώρα επιλογών στους συνδυασμούς και να μη βαριέται, αλλά και για να τους ικανοποιεί όλους. Εκεί που τη δαγκώνει κάποιος αντιλαμβάνεται ότι ο κρεπατζής έχει βάλει και μπανανίτσα μαζί με τη σοκολάτα- μπισκότο που ζήτησε, αλλά δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν είναι δικό του το λάθος και ότι η κρέπα είναι του διπλανού.


Λουλούδι, θα ήταν τσουκνίδα : ξεπετάγεται από παντού και δε χρειάζεται σπόρο ή λίπασμα για να επεκταθεί, βρίσκει από μόνη της.


Παιχνίδι, θα ήταν μπάρμπι : κάποια στιγμή όλοι τη βαριούνται.


Γκάφες!

Τελικά, το σχέδιο έχει πολλά κενά και παραλείψεις. Οι γκάφες που έχουν γίνει είναι απερίγραπτες. Ξεκινώντας με την πιο πρόσφατη, αυτή του Δημήτρη Καμπουράκη. Τη μέρα που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει ο Χρήστος Ζαχόπουλος, δεν είχαν προλάβει να τον ενημερώσουν ότι η γραμμή του σταθμού είναι «δεν είδαμε το DVD» και το ζουμπουρλό Κρητικόπουλο τα σκάτωσε. Όμως, ο καπάτσος ο Χίος τον τσάκωσε και ούτε ο ίδιος πιστεύει στην τύχη του. Το όνομά του επιτέλους θα έχει μία θέση στην ιστορία αυτού του τόπου. Παρότι μετά τη δημοσιοποίηση του ηχητικού ντοκουμέντου έχει αλλάξει η τροπή της ιστορίας και ξανά ψάχνονται στο MEGA. κανείς δε συγχαίρει ούτε καν υποστηρίζει το Στέφανο Χίο. Από τη μία ίσως φταίει το γεγονός ότι δουλεύει στην Espresso και η εκπομπή του είναι κομματάκι trash, αλλά ίσως να οφείλεται και στη γκάφα του να καταγράψει τον Καμπουράκη εν αγνοία του. Όπως μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει γίνει, αφού δεν υπάρχει απόδειξη ότι η συνομιλία καταγραφόταν. Και όλοι οι δημοσιογράφοι δηλώνουν πλέον αηδιασμένοι με αυτή την απαράδεκτη τακτική. Έγιναν όλοι θεούσες. Νομίζω ότι το δημοσιογραφικό απόρρητο επινοήθηκε από τους ανθρώπους του επαγγέλματος για να μπορούν να βαφτίζουν την παράνομη ηχογράφηση/ βιντεοσκόπηση ως αξιόπιστη πηγή. Έχουν χτιστεί ολόκληρες καριέρες βασισμένες σε τέτοιες μεθόδους.

Μιλώντας για τεράστιες καριέρες σειρά έχει ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος που αποκάλυψε κατά λάθος στην εκπομπή του τη συζήτηση που είχε με τον υπουργό της Ν.Δ., κ. Κουκοδήμο («αγαπητέ Μάκη, δεν ήμουν εγώ»). Πάνω στη λύσσσσσσα του να ξεμπροστιάσει τον Θέμο Αναστασιάδη, ο υπερβάλλων ζήλος του τον οδήγησε σε μεγαλειώδη γκάφα. Αλλά το δημοσιογραφικό απόρρητο και φυσικά η φιλία του με τον υπουργό δεν του επιτρέπουν να τον εκθέσει περισσότερο. Τον πετάει στο λάκκο με τα φίδια και στέκεται από πάνω και τον κοιτάζει. δεν τον βοηθάει να βγει, αλλά ούτε φεύγει να τον αφήσει. Εκεί θα είναι δύο φορές την εβδομάδα μέσα από τις εκπομπές του να θυμίζει στον κόσμο ότι η φιλία του με τον νεοδημοκράτη υπουργό είναι πιο δυνατή από αυτή που είχε με το Λάκη και από αυτή που είχε- έχει με το Θέμο. Θα τα ξαναβρεί με τον Θέμο, σίγουρα. Καλά είναι τα πάρε- δώσε με τους πολιτικούς, αλλά και οι εκδότες ανήκουν στην τέταρτη εξουσία.

Η δημοσιογραφία, όμως, αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Μία δόση σχιζοφρένειας, «ανθρωποφαγίας», διχασμένη προσωπικότητα και φυσικά τάσεις αυτοκαταστροφής, τις έχουμε παρατηρήσει. Κι επιτέλους, λένε, ότι θα επέλθει κάθαρση! Με την ιστορία αυτή θα γίνει ξεκαθάρισμα. Θα πεταχτεί η σαβούρα. Βρε κούνια που τους κούναγε, όσοι το πιστεύουν αυτό. Αυτή την ιστορία τα μεγάλα κεφάλια τη στήνουν, αλλά την πληρώνουν τα τσιράκια τους. Λες, ας πούμε και ο Κοσκωτάς ήταν ο μεγαλύτερος απατεώνας στην ελληνική ιστορία. Τα ψίχουλα έφαγε αυτός.. και δεν έχω στοιχεία ούτε αποδείξεις, αλλά ο κοινός νους δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί παρότι δεν ανήκει στην κατηγορία Αϊνστάιν, αλλά ούτε σε αυτή του Τζορτζ Μπους. Ο οποίος κολλάει με το θέμα, γιατί ο άνθρωπος έχει κάνει καριέρα ως γκαφατζής και όχι ως πλανητάρχης (περασμένα μεγαλεία και η Αμερική..) Οι πρωτομάστορες, πάντως, κάηκαν και θα συνεχίσουν να καίγονται για καιρό ακόμη από αυτή την ιστορία, αλλά σίγουρα θα είναι πιο προσεχτικοί την επόμενη φορά. Που σίγουρα θα υπάρξει. Με την προσοχή, μάλιστα, που έχει τραβήξει αυτό το σκάνδαλο υπάρχει περίπτωση να γίνονται στα παρασκήνια όργια με καινούριες κομπίνες. Φρέσκα σκανδαλάκια- σπαρταριστά!

Friday, January 25, 2008

Διαφορές και ομοιότητες

Κάρλα Μπρούνι: είναι σαράντα και «κρατιέται» καλύτερα.

Τριανταπεντάχρονη: την αδικούν οι φωτογραφίες και τα πλάνα στα οποία την συνοδεύει αποκλειστικά η γυναικάρα, μοντέλο παύλα αστυνομικός.


Κάρλα Μπρούνι: ζει εδώ και πολλά χρόνια με διάσημους και ζάπλουτους play boy.

Τριανταπεντάχρονη: πάλευε τόσο καιρό για μία ρημαδό-μονιμοποίηση και την κατάληξη τη γνωρίζουν όλοι.


Κάρλα Μπρούνι: σκοπεύει να παντρευτεί τον γοητευτικότατο πρόεδρο της Γαλλίας.

Τριανταπεντάχρονη: έμπλεξε με τον παντρεμένο (πρώην) Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κάρλα Μπρούνι: ασχολείται μαζί της όλη η υφήλιος.

Τριανταπεντάχρονη: ασχολείται μαζί της η ψωροκώσταινα.


Κάρλα Μπρούνι: περνάει ζωή και κότα κάνοντας συνέχεια ταξίδια και ετοιμάζοντας προσωπικό cd, το οποίο ηχογραφεί στο ιδιωτικό της στούντιο.

Τριανταπεντάχρονη: έχει προφυλακιστεί. (αδίκως)


Κάρλα Μπρούνι: δημοσιεύτηκαν παλαιότερες γυμνές φωτογραφίες της σε ισπανικό περιοδικό.

Τριανταπεντάχρονη: δημοσιεύτηκαν γυμνές φωτογραφίες της σε προσωπικές στιγμές της σε ελληνική εφημερίδα.


Κάρλα Μπρούνι: όλοι τη θεωρούν κακή επιρροή και γυναίκα αράχνη.

Τριανταπεντάχρονη: όλοι τη θεωρούν δολοπλόκα και κακόγουστη.

Η μέθοδος των τριών (και όσων άλλων θέλουν να εμπλακούν)

Μάκης:

Δεν πήρε μερίδιο από τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Το ύφος της εκπομπής του δεν επιτρέπει ημίγυμνες παρουσίες όπως σε αυτή του Θέμου.

Δεν υπήρξε ποτέ χοντρός για να έχει τη συμπάθεια του κόσμου.

Άρα, διαλύει τη συνεργασία- φιλία του με τον Θέμο και τον ξεφτιλίζει στο πανελλήνιο.

Θέμος:

Όσο καλές σχέσεις και να έχει με το κανάλι του, δεν του δίνουν δεύτερη εκπομπή.

Οι ροζ φωτογραφίες που δημοσίευσε δεν προκάλεσαν την αντίστοιχη αναστάτωση με το σκάνδαλο «Κορκολή».

Στην μπανιέρα, άφηνε να εννοηθεί ότι αυτός ήταν ο «παθητικός».

Άρα, κρατάει τη μίζα και την εφημερίδα για πάρτι του.

Λάκης:

το «πρώτο θέμα» περιέχει κάθε Κυριακή μαζί με τα έντυπά του και από μία ταινία του.

Ο Μάκης «έθεσε εαυτόν» εκτός της εφημερίδας.

Άρα, υποστηρίζει τον Θέμο στο τσαντίρι του.

Ν.Δ:

Έχει οριακή πλειοψηφία στη βουλή.

Ακόμη και τώρα να πάει σε πρόωρες εκλογές, θα βγει πάλι πρώτη.

Άρα, για να γλιτώσει χάσιμο χρόνου συγχωρεί τον Κουκοδήμο.

Τι μ’ ενοχλεί στην υπόθεση Ζαχόπουλου:

  • Που δεν προβάλλεται καμία άλλη είδηση από τα μέσα.
  • Που ακόμη και τα μεσημεριανά ασχολούνται μόνο με αυτό το θέμα.
  • Που η κ. Πυργιώτη χτυπάει τριπλοβάρδιες στον Αnt1. Αφήστε τη γυναίκα να πάει και λίγο στο σπίτι της.
  • Που για τις ανάγκες της επικαιρότητας έχουν δημιουργηθεί καινούριες λέξεις. (Ζαχοπουλειάδα, βιντεοκομιστής κ.α.) λες και το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο δεν είναι ικανό να τις καλύψει.
  • Που έχουν βγει σαχλούλικα ανεκδοτάκια για το θέμα (γιατί δεν έχει ρεύμα το υπουργείο πολιτισμού? Γιατί έπεσε ο γενικός)
  • Που όσοι απέφυγαν να δουν τις περίφημες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο «πρώτο θέμα», τις έλαβαν με e-mail σε μορφή εικονογραφημένου κόμικς με διαλόγους.
  • Που όλοι έχουν χωριστεί σε στρατόπεδα «Μάκης- Θέμος».
  • Που τώρα θα δημιουργηθεί και τρίτο στρατόπεδο «Λάκης».
  • Που η Μάρα Ζαχαρέα διέκοψε την παρουσίαση του δελτίου λίγο πριν το σκάνδαλο. θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η γνώμη της..
  • Που όλοι οι δημοσιογράφοι έχουν την εντύπωση ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται για το θέμα. Κι όμως έχουν πιο σοβαρά προβλήματα.
  • Που όλοι οι δημοσιογράφοι έχουν την εντύπωση ότι ο κόσμος τους θεωρεί όλους βολεμένους και συμφεροντολόγους εξαιτίας του συγκεκριμένου σκανδάλου. Κι όμως, είχαν αυτή την άποψη και πιο πριν.
  • Που ο Αναστασιάδης έχει πέντε εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμό του. Μαύρα- ξε μαύρα…. Θέλω κι εγώ!!
  • Που κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν ασκεί κριτική για τα γεγονότα.